• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Zwitserse vlag
  Symbool uit de vlag staat voor kwaliteit
  Klein land met veel cultuur en natuur
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in zwitserland
  Ontdek de hoofstad Bern en nog veel meer

Het verhaal achter de Zwitserse vlag

D e zwitserse vlag bestaat uit een rechtopstaand witgekleurd Grieks kruis, met een roodkleurige achtergrond. De vlag is hetzelfde als de meeste Zwitserse kantons namelijk vierkant. Het symbool word staat voornamelijk bekend als kwaliteit. De Zwitserse mensen vinden de vlag belangrijk voor het nationaal symbool. Als je in Zwitserland bent zie je de vlag heel vaak terug. De zwiterse vlag word door verschillende bedrijven gebruikt. Een mooi voorbeeld ervan is Swiss een de nationale luchtvaartmaatschappij met een kruis op het vliegtuig met het kielvlak .

Geschiedenis

De vlag is geïnspireerd van de Schwyz vlag, een Zwiters kanton. Schwyz is één van de oerkantons (drie stuks). Die Zwitserland als het Zwiters Eedgenootschap hebben opgericht. Het eerste vastgelegd presentatie van de vlag als symbool van Zwitserland ( dus niet alleen die van Schwyz) dit was bij de Laupen slag in het jaar 1339. De soldaten droegen de vlag op hun kleding.

Na eeuwen daarna gebruikten sommige Zwiterse kantons, om hun ‘’lidmaatschap’’ te tonen van het Eedgenootschap van Zwitserland. Een rode vlag met een wit kruis of een andere wimpel boven de vlag van hunzelf. Ook gingen de verbonden troepen steeds vakerr een roodkleurige vlag met een kruis met witte kleur gebruiken. Het Zwitserkruis werd pas in 1815 ingezet als Zwitser wapen. Per 1840 heeft het Zwitserse leger als vlag ingevoerd. Dit gebeurde op een voorstel van meneer Guillaume Henri Dufour. Bij de stichting van de bondsstaat in 1848 werd de vlag uit 5 gelijke vierkanten met een kruis samengesteld. In 1889 werd per bondsbesluit de huidige vorm van de vlag samengesteld.

Maritieme vlag

Sinds de tweede wereldoorlog heeft Zwitserland een andere vlag dan gebruikelijk vlag. Deze vlag heeft betekenis van dienst, oorlog, water en handelsvlag dit bestaat uit een roodkleruig veld met daarop een kruis met witte kleur, maar heeft echter verhouding van 2:3 of 7:10 qua hoogte-lengte. De maritieme vlag wordt voornamelijk buiten het land Zwitserland gebruikt. Bijvoorbeeld doordat ze in de Rijn met schepen varen. Binnen het land Zwitserland wordt de vlag die vierkant is gebruikt. De maritieme vlag wordt vooral buiten Zwitserland gebruikt, bijvoorbeeld door schepen die de Rijn afvaren. Binnen Zwitserland wordt vaak de vierkante vlag gebruikt.

Vlag van de Helvetische Republiek

Vlag van de Helvetische Republiek De vlag van de Helvetische Rep. is eigenlijk een soort poging die niet is gelukt om de Zwitserse kantons in de staat te verengingen. De horizontale driekleuren waren in de kleuren groen, rood en geel met een rode baan met de baan die in het Frans staat. Deze vlag werd toen aangenomen in 1799 en was in gebruikt tot het einde van de republiek in 1803. De groen, rood en gele vlag is in feite de eerste Zwitserse nationale vlag.

Vlag van de Helvetische Republiek

De vlag van de Helvetische Rep. is eigenlijk een soort mislukte poging om de Zwitserse kantons in een eenheidsstaat te verengingen. De horizontale driekleuren waren in de kleuren groen, rood en geel met een rode baan met in het Frans de naam van de staat. Deze vlag werd toen aangenomen in 1799 en was in gebruikt tot het einde van de republiek in 1803. De groen, rood en gele vlag is in feite de eerste nationale vlag van Zwitserland.

Terug naar boven