Klimaat Zwitserland

Klimaat Zwitserland

placeholder H et klimaat van Zwitserland zorgt ervoor dat het een populair wintersportgebied is. De populairste gebieden om te wintersporten zijn het Berner Oberland, Graubünden en Wallis. De grootste skigebieden zijn Quatre Valléees en de Portes du Soleil.
In Zwitserland is het klimaat in drie gebieden te verdelen; de Alpen, de provincie Ticino en het Centrale Plateau. In januari is het het koudst in Zwitserland, in het hele land vriest het dan.
De helft van Zwitserland, van Genève tot aan de grens van Oostenrijk, wordt bedekt door de Alpen. Daar heerst, boven de 1500 meter, een hooggebergteklimaat. In de valleien zijn de winters vaak bewolkt en mistig het vriest er continu. De zomers zijn in de valleien warm met helder weer. In de bergen zijn de winters relatief zonnig en het kan er aangenaam warm aanvoelen. De zomers zijn daarentegen bewolkt en boven de 1800 meter is de gemiddelde dagtemperatuur niet veel hoger dan 10°C. De natste periode van het jaar is de zomer, met name de maanden juli en augustus. Dan vallen er vaak stevige buien en onweersbuien.
Ten zuiden van de Alpen ligt de provincie Ticino, het klimaat wordt beïnvloed door een warme mediterrane lucht. De zomers zijn er warm en de winters relatief mild. De zomers zijn er te vergelijken met de zomers in Noord-Italië. Het enige verschil is dat het in Ticino een stuk meer regent dan in Noord-Italië. Als er neerslag valt, is dit vaak in de vorm van hevige stortbuien. Aan de zuidkant van de Alpen ligt de warmste plek van Zwitserland: Lugano, daar, en in Geneve is het zomers overdag rond de 25°C.
In Zwitserland is het laagste gebied van Zwitserland het Centrale Plateau. Dit is van Geneve tot Bodenmeer. De meeste mensen van Zwitserland wonen in dit gebied. Alle grote steden van Zwitserland ligt hier. In de winter is het meestal vrij koud en is er veel lage wolken en mist. Als de winter streng is kan het voor weken gaan vriezen met kans op mogelijk sneeuw.
Het laagste gebied van Zwitserland is het Centrale Plateau. Dit ligt van het meer van Geneve tot het Bodenmeer. De meerderheid van de Zwitserse bevolking leeft in dit gebied, alle grote steden liggen er namelijk. In de winters is het er meestal koud met veel lage wolken en mist. Als de winter streng is kan het voor weken vriezen en valt er sneeuw. Echter, sneeuw is gebruikelijker bij minder strenge winters.
Zomers is het er warm en nat. Van jaar tot jaar verschillen het aantal dagen met regen en de hoeveelheid wolken enorm. Zürich is qua klimaat representatief voor het klimaat in het hele gebied.

Terug naar boven