voetbalelftal Zwitserland

Voetbalelftal Zwitserland

placeholder G eschiedenis van de ploeg
Het nationale voetbalelftal van Zwitserland bestaat uit spelers die afkomstig zijn uit het land. Deze spelers vertegenwoordigen dan ook het land in internationale wedstrijden, dit kunnen oefenwedstrijden zijn of in andere competities.
Zwitserland bleef een hele lange tijd achter op de rest als het ging om internationale toernooien. Maar toen de nationale ploeg een nieuwe coach kreeg ging het al een stuk beter, de nieuwe coach was de Engelsman Roy Hodgson. Hij heeft Zwitserland in het jaar 1993 weten te kwalificeren voor het WK 1994 in de VS. Op dit toernooi lieten de Zwitsers zich van hun beste kant zien en speelde erg goed. In de eerste wedstrijd kwam de ploeg in Detroit met een 1-1- gelijkspel van het veld tegen het gastland. Na dit gelijkspel ging het steeds beter, zo won Zwitserland van een veel sterker ingeschat Roemenië met wel liefst 4-1, hierna liepen de Zwitsers een nederlaag op tegen de Colombianen, dit werd 0-2 en daarna verloren ze in de achtste finales van Spanje met 0-3 waardoor ze weer terug naar huis konden gaan.
Zwitserland liet zich ook in de kwalificatiereeks voor het EK in 1996 van de goede kant zien. Het EK in 1996 werd gehouden in Engeland. Zo wonnen de Zwitsers van de lastige tegenstander in Turkije, maar zo verloren ze deze wedstrijd in eigen land ook weer. Het elftal dat telkens 4-2-2 speelde toonde veel veerkracht. De eerste wedstrijd van de kwalificatie voor het EK in 1996 kwamen de Zwitsers wel 2 keer op achterstand tegen Zweden maar werd uiteindelijk een overwinning voor de Zwitsers die de wedstrijd omdraaiden naar een 4-2 overwinning. In Boedapest ging het niet al te best voor de Zwitsers, hier scoorde de Hongaren in de laatste minuten de 2-0 maar de Zwitserse voetballer van het jaar genaamd Néstor Subiat redde de wedstrijd in zijn eentje door heel kort achter elkaar wel twee keer te scoren voor Zwitserland.
Roy Hodgson werd in midden in de jaren negentig gezien als de oprichter van het succes van de Zwitserse nationale ploeg. Hij was de opvolger van Uli Stielike, Hodgson dwong met name respect af door de optimale sfeer die hij had gecreëerd en door de mooie resultaten die hij behaalde. In 1995 verkoos Hodgson een nieuwe uitdaging boven bondscoach te zijn van Zwitserland en ging werken als coach bij Internazionale. Wat Hodgson wel wilde is dat hij de ploeg bleef helpen op part time basis totdat de ploeg naar het EK in Engeland zou gaan in 1996. Echter voelde de Zwitserse bond hier niks voor. De opvolger van Hodgson werd de portugees Artur Jorge, hij was in zijn eerste duels niet zo succesvol. Onder zijn leiding kwam Zwitserland niet verder dan de groepsfase die bestond uit Engeland, Nederland en Schotland. Na het EK werd Jorge ontslagen door de bond en werd Rolf Fringer de opvolger.

Zwitserse spelers

Zwitserland kent een aantal goede spelers die uitkomen voor verschillende teams in Europa. Zo is de verdediger Lichtsteiner, middenvelder Shaqiri, middenvelder Xhaka, verdediger Rodriguez, keeper Sommer en Bürki wel de beste Zwitserse spelers van het moment.

Terug naar boven