Logo

Instagram Facebook Instagram

Logo

Vignet Zwitserland

Geschiedenis vignet

Het Zwitserse Autobahnvignet werd ingevoerd in het jaar 1985. Tussen 1985 en1994 betaalde men 30 CHF per jaar voor een vignet. Vanaf het jaar 1995 betaal je 40 CHF per jaar voor een vignet. De prijs is afhankelijk van de huidige wisselkoersen. Als je een voertuig bestuurd tot en met de 3,5 ton dan is het in Zwitserland verplicht om een tolvignet te hebben. Als het voertuig zwaarder is dan 3,5 ton dan geldt de Schwerverkehrsabgabe, deze is wel afhankelijk van de afgelegde afstand. Het Zwitserse vignet is 14 maanden lang geldig, het gaat in op 1 december en eindigt op 31 januari een jaar later. Net zoals andere vignetten moet je deze op de voorruit plakken. Het moet op de voorruit omdat er dan bij controles snel gekeken kan worden wie er tol betaald heeft. Het is in Zwitserland niet mogelijk om een vignet te kopen voor een korte periode, er zijn alleen jaarvignetten beschikbaar. Als je het vignet ergens anders plaatst dan op de voorruit dan loop je het risico om hiervoor beboet te worden. De boete kan oplopen tot 200 CHF + de aanschafkosten van je vignet. Andere manieren van het vignet bevestigen is dus verboden, let hier op.

vignet zwitserland

Toekomst van de vignet

In het jaar 2015 wilde men in Zwitserland een jaarvignet invoeren van 100 CHF pre jaar. Maar er moest ook een vignet komen voor 2 maanden, die 40 CHF zou moeten kosten. Er werd een referendum gehouden voor het verhogen van de vignetprijs, maar het behaalde geen meerderheid. De Zwitserse overheid is wel van plan om over te stappen naar een e-vignet, deze hoef je dan niet meer op de voorruit van de auto te plakken. Er wordt verwacht dat de e-vignet er in 2023 zou zijn.

Kosten vignet

Het vignet kost 40 CHF, in september 2017 kwam dit neer op €34,70,- met de toen tijdige wisselkoers. Het Zwitserse vignet is vrij goedkoop en je kunt er een jaar lang mee doen. Je kunt dan zo’n 600 km rijden voor die 34,70. In andere Europese landen liggen de kosten voor de tol vaak wel een stuk hoger. Ten opzichte van andere vignet landen, zoals Tsjechië, Slovenië en Oostenrijk is het Zwitserse vignet een goede prijs. Als je een vignet in het buiteland wilt kopen zijn de prijzen vaak wat duurder dan in Zwitserland zelf. Soms betaal je 1 euro per 1 CHF. Opbrengsten van een vignet In het jaar 2013 leverde het vignet ongeveer 360 miljoen euro op voor de Zwitserse overheid. Ongeveer 36% van al deze opbrengsten komen van buitenlandse persoonsauto’s. Dit terwijl deze persoonsauto’s zo’n 9,5% van alle kilometers afleggen in Zwitserland.

Website door BlueBird Media 2021 | Disclaimer | Privacy